Aantal oldtimers verdubbeld

Oldtimers zijn in trek. Sinds 1 januari 2000 is het aantal geregistreerde personenauto’s van 25 jaar of ouder toegenomen met 68 procent tot ruim 204 duizend. Het aantal oude bedrijfswagens – bestelauto’s, vrachtauto’s, trekkers, speciale voertuigen en autobussen – is in dezelfde periode ruim verdubbeld tot bijna 24 duizend, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Tot vorig jaar telde Nederland meer dan 200.000 personenwagen oldtimers. Auto’s van 25 jaar of ouder zijn vrijgesteld van de wegenbelasting wat het privébezit en gebruik ervan aantrekkelijker maakt. Van het totale wagenpark bestaat in 2007 bijna 2,5 procent uit oldtimers. Een groot deel van alle oldtimers bestaat uit zogeheten jonge oldtimers. Dat wil zeggen tot 35 jaar. Bijna zestig procent van de oude personenwagens zijn jonge oldtimers. Van de bedrijfswagens is dit 66 procent, en van de motorfietsen 71 procent. In de periode 2000–2007 is het park oldtimerbedrijfswagens vooral aangevuld met bestelauto’s en speciale voertuigen, zoals kampeerauto’s en oude brandweerauto’s.
Ongeacht de leeftijd van het voertuig rijden vrachtauto’s en autobussen bijna allemaal op diesel. Van de personenwagens rijdt tachtig procent op benzine. In de top 4 van oldtimers staat Volkswagen bovenaan. Mercedes-Benz is een goede tweede. Op plaats drie en vier staan Volvo en Citroën.