Vijfentwintig graden en een koele bries

Van 1 tot 8 juni vond onder auspiciën van de MBAC een rondreis met 28 auto’ s door Noorwegen plaats. Dankzij de samenwerking met Noorwegenkenner Hans Vergouwe is deze reis een groot succes geworden. Het was een reis voor alle bij de MBAC aangesloten Nederlandse clubs. Wij hebben genoten van de donderende watervallen, imposante fjorden, gletsjers, hooggebergten, diepe dalen, nauwe valleien en de bergetappes.
Deze 8-daagse rondreis startte maandag 2 juni bij Mercedes-Benz garage Wensink in Emmen. Hier werden de deelnemers gastvrij onthaald en konden de meeste van ons de overige deelnemers beter leren kennen, of oude vriendschappen hernieuwen. Met de kap open en de zonnebril op ging het richting Wentzien´s Gasthof in Buchholz-Trelde (D), een rit van 460 km.
Dinsdag vertrokken we naar Hanstholm (Denemarken) voor inscheping naar Bergen. De ruim 466 km die moest worden afgelegd, ging deels over de snelweg. De meeste deelnemers namen de toeristische route door Denemarken. De avond aan boord was gezellig; een grote groep had het achterdek geannexeerd en hier werd tot in de vroege uurtjes gelachen, geluisterd, en glaasjes gedronken. De volgende dag genoten van de 2,5 uur durende tocht door de Korstfjord voordat we in Bergen (Noorwegen) aanmeerden. Een stralend blauwe lucht, koele bries en ruim 20 graden, terwijl Bergen bekend staat als de natste plaats in Europa ! In Bergen hadden we twee uur voor onszelf. Wandelen langs de haven en oude pakhuizen. Een hapje op de vismarkt. Je kon ook de gids volgen die de reisorganisatie ter beschikking had gesteld; wij verloren hem al snel uit het oog. Om 14:30 uur vertrokken richting Ulvik. Wat een prachtige natuur ! Bergen en rotswanden werden afgewisseld met watervallen. Links en rechts fjorden. Beneden ons viskwekerijen die delen van het fjordwater met ringnetten hadden afgezet en boven ons besneeuwde bergtoppen (600 meter)! Wij reden, bruin verbrand, 25 graden en met open kap door dat fantastische landschap. Halverwege een rustplaats bij Steindalsfossen, een waterval die op de grond een heerlijke verkoelende nevel verspreidde. Na minimaal 157 km, kwamen we aan in Ulvik. Het majestueuze Brakanes Fjordhotel lag op ons te wachten aan de Ulvikfjord, dat in verbinding staat met de beroemde Hardangerfjord. We bevinden ons nu op zeeniveau aan de oever op het terras, 25 graden in de hete zon met een koel briesje, na ruim 100 km door en langs de bergen landinwaarts te hebben gereden met rechts een beek die met kracht de fjord instroomt, links een berg van 260 meter met grote plakken sneeuw er nog op. Wat een tegenstellingen, wat een natuur ! Na een heerlijk dinerbuffet een gezellige avond op het terras.
Donderdag: Na een uitgebreid ontbijtbuffet, een dagexcursie naar Gudvangen, Flåm en Myrdal, met andere woorden; een fjordcruise over de Sognefjord en aansluitend een treinreis van zeeniveau naar een kleine 900 meter hoogte. Lengte van het spoortraject: ± 20 km. Slingerend door het dal, door 20 tunnels, langs watervallen en door lawinepoorten naar het hoogste station. Daar staan we staan tussen rotsblokken, sneeuwhopen, in de stralende zon bij 25 graden; een verkoelende bries maakte het feest compleet ! De terugreis werd onderbroken door een stop bij de grootste waterval (met Trollvrouwen !) van het traject.
Vrijdag: Na het ontbijt vertrokken we naar Geilo en staken met een pont een uitloper van het Hardangerfjord (Eidfjord) over voor een tussenstop bij het Hardanger natuurcentrum Øvre Eidfjord. Hier hebben we de prachtige film van Ivo Caprino over het grootste nationale park van Noorwegen bewonderd. Dit Hardangervidda is een bijzonder waardevol hoogland met een van de grootste rendierkudden van Europa. Langs dit park reden we door een beschermd gebied naar Vøringfossen, een 182 meter hoge, dubbele waterval. Ook hier even gepauzeerd om daarna een deel van het spectaculaire hoogland te doorkruisen. Een poging dit te verbeelden: -Een slingerende, goed onderhouden 2-baans asfaltweg, -Een strak blauwe lucht met een stralende zon, -Een temperatuur van ± 25 graden en -Een verkoelende bries. Zo genietend van een ontdooiende hoogvlakte met op sommige plaatsen nog een metersdikke sneeuwlaag, afgewisseld met ontelbare meertjes, toendra-achtige plekken, grasland en heide, terwijl 3 meter hoge stokken langs de weg lijken te vertellen dat hier 2 maanden geleden nog een metersdikke sneeuwlaag over de weg lag. Het is bijna niet te beschrijven. In Geilo aangekomen, zochten we het skigolf hotel Vestlia Resort op dat aan de voet van een berg met stoeltjeslift is gebouwd. Ook in dit hotel was de verzorging weer prima. We dachten nu alles wel gezien te hebben maar afgezien van stralend weer, 25 graden en een koele bries was ook deze rit weer nergens mee te vergelijken. Deels een spectaculaire slingerweg omhoog met een stijgingspercentage van ± 7% en geen auto die daar moeite mee had. We reden over een, deels sneeuwvrij gemaakte, weg met op sommige plaatsen 5 meter hoge sneeuwmuren. Een geweldig uitzicht over de Nærøyfjord en een bezoek aan de oudste staafkerk van Noorwegen in Borgund, uit ± 1180. Ook deze dag was uniek !
Zondag: Naar huis. Wij hadden 234 km af te leggen en moesten voor 13:00 uur in de haven zijn. Deze rit naar Oslo door het Numedal had een toeristisch karakter. Een groen dal, aflopend naar de kust, zonovergoten en weer die verkoelende bries. Zonder bijzonderheden bereikte iedereen de haven van Oslo op tijd om in te checken. Ik dacht toen; het was een mooie reis, nog even op het dek nagenieten, uitkijken op de eilanden van de Oslofjord. Niets was minder waar; de beide ferry´s waarmee Color Line de dienst tussen Oslo en Kiel onderhoudt, zijn niets minder dan echte cruiseschepen van een paar jaar oud ! De pracht en praal is een belevenis op zich. Glazen liften, een binnenplein van 6 dekken hoog, een observatielounge op het hoogste punt van het schip, teveel om op te noemen. Verschillende mensen zeiden; je hebt een week nodig om alles te bekijken ! Het afsluitende dinerbuffet werd aangegrepen om herinneringen op te halen. In mijn herinnering blijft een fantastische tocht, met vriendelijke autobezitters die verknocht zijn aan hun “ster”.
André Koster