Eerste schop voor het Noors Nationaal Automobielmuseum

Tijdens de Nationale Motordag, 11 juni 2017, stak Minister van Verkeer en Transport Ketil Solvik-Olsen de eerste schop in de grond voor de bouw van het Norsk Nasjonal Kjøretøyhistorisk Museum. Met de bouw zal in het najaar van 2017 worden begonnen. De opening staat gepland in mei 2019. De totale bouwkosten zijn beraamd op NOK 45 miljoen (€ 4,5 miljoen). De provincie Oppland en de gemeente Lillehammer staan jaarlijks garant voor een subsidie van NOK 900.000 (€ 90.000).
Dit nieuwe nationale museum zal het 3e onderdeel gaan vormen van het NORSK VEGMUSEUM (Noors Wegenbouwmuseum). Andere reeds bestaande onderdelen zijn het overdekte gedeelte, het openluchtpark en de 200 meter diepe tunnel. In deze tunnel krijgt de bezoeker een goed beeld van de geschiedenis van de Noorse tunnelbouw. Het voormalige automobielmuseum (Norsk Kjøretøyhistorisk Museum) in het centrum van Lillehammer moet wijken voor woningbouw en is tijdelijk gesloten.

         

Cadillac in de coulisse
In de coulisse stond de favoriete Cadillac Limousine uit 1951 van koning Olav opgesteld. Volledig gerestaureerd. (Foto: Øivind Skar)


NORSK VEGMUSEUM (Noors Wegenbouwmuseum) – Hunderfossen – Lillehammer.
Onderdeel van Statens vegvesen (Noorse Rijkswaterstaat). Toegang gratis.